sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Ensimmäisiä ajatuksia...

Päätin lähteä toteuttamaan tätä projektia heti käytännön kautta. Jouduin yllätävän pitkälle sairaslomalle ja päätin kokeilla blogia oppimisen apuna.

Teen nyt sitten asiat ihan päivänvastaisessa järjestyksessä kuin mitä pitäisi, mutta jollain tapaa haluaisin nähdä blogin yms. avoimien oppimisympäristöjen hyödyn heti! Voi olla, että käytännön kokeilusta ei ole mitään hyötyä, mutta sittenpähän se nähdään. Se virallinen blogini on: http://luokka153.blogspot.com
Toim. huom. Hienosti keksin käyttää oman luokkani numeroa. ;)

Toivon siis saavani tästä projektista erityisesti käyttännön vinkkejä piristämään perinteistä opetusta.


sunnuntai 8.11.2009
Katsotaan jos tätä kautta päivitys onnistuisi, uuden kirjoituksen tekeminen ei onnistu, koska ohjelma ilmoittaa virhettä. :( Jee, näinhän se toimii!


Opittua...

No niin, olen palannut takaisin töihin. Jotkut opiskelijoistani olivat löytäneet Luokka 153 blogini ja kyllähän siellä vähän keskusteluakin käytiin (toim. huom. hyvin vähän! :)). Selkeästi opiskelijoille pitää tehdä selväksi, pitääkö kurssin puitteissa käydä kommentoimassa asioita vai ei. Veikkaan että useat olivat kyllä käyneet katsomassa sitä, mutta varsinaista oppimista ei kyllä blogin puitteissa taitanut tapahtua… Olen muuttamassa sitä oman ohjausryhmäni blogiksi, mutta annan sen nyt hetken aikaa olla tuollainen, jotta näkyy yritykseni. :)

Seuraavana tehtävä oli luoda wiki tai ainakin suunnitelma siitä. Tein wikin psykan kertauskurssiani (http://ps7.wikispaces.com) varten ja ainakin informaation jakamisessa se toimii. Tässäkin koen haasteeksi sen, miten tietoa saisi rakennettua yhdessä opiskelijoiden kanssa siellä. Loin sinne keskustelun, jossa opiskelijat voivat jakaa näkemyksiään annetusta essee-tehtävästä, saas nähdä kuinka valtaisaa keskustelua tullaan käymään… :)

Tein myös wikin UE3-kurssia varten. Olisin halunnut jakaa siellä pps-esityksiä dioistani, mutta ongelmaksi tuli, että tiedostokokoni olivat aivan liian suuria. Sain noin seitsemän diaa yhteen esitykseen eli diat olisi pitänyt pilkkoa ainakin kahdeksaan eri tiedostoon, yhtenä tiedostona se oli siis täysi mahdottomuus! Minulla meni ainakin kaksi tuntia kun pilkoin yhtä tiedosta ja siirsin niitä Google-docsiin ja aina tuli ilmoitus, että liian suuri tiedosto… Luovutin. :(

Ahaa, nyt huomasin, että keskiviikoksi pitäisi luoda avatar… Hmmm, nyt kun en enää ole sairaslomalla, tuntuu että aikaa on paljon vähemmän käytettävissä ja selkeästi tämä uuden oppiminen vie paljon aikaa…

4 kommenttia:

  1. Katja! tänään meille kerrottiin että sivustolla slideshare.net on helppo laittaa powerpointeja verkkoon. Kysy itse huomenna lisää!
    t. Liisa

    VastaaPoista
  2. Hei Katja! Hauskaa, että olet jälleen mukana koulun arjessa. Olipa kiinnostavaa lukea blogiasi. Olisi kiva jakaa ajatuksia opetuksesta näissä yhteisissä oppiaineissa!

    VastaaPoista
  3. Moi Katja!
    Täällä erittäin-hitaasti-hommansa-hoitava blogiparisi.
    Sinähän olet laittanut oikein kunnolla tuulemaan tuon kokeilun kautta. Ihana tuo "ai näinhän se toimii" -koska juuri niin se toimii. Aikaa pitää olla kokeiluun ja riskiä pitää ottaa.
    Minusta hienoa, kun olet heti alkanut soveltaa näitä uusia oppimiasi asioita käytäntöön. Olisi kiva kuulla, kuinka blogi alkaa ottaa tuulta sitten kun opiskelijat tottuvat siihen. Vaikea kysymys tuo kommentointi. Sitä ajattelee, että kai opiskelijat itsekin haluavat kommentoida, mutta omilla moodle-kursseillani olen ihan asettanut minimi-kommenttien määrää ja antanut ohjeita: kommentoi vähintään kolmea...hyvä kommentti ei ole "hyvin sujuu, jatka samaan malliin" jne. Sitten kun olen vielä käynyt kommentoimassa kommentteja on se alkanut sujua. opiskelijat eivät näe kommentoinnin takana piilevää oppimista, koska kaiketi verkossa tapahtuva vietintä opiskelijoiden kesken on aika pinnallista ja mitätöntä, vai onko? en minä tiedä...

    VastaaPoista
  4. Moi!

    Aikaa noista kirjoituksista on jo vierähtänyt, ihan tuoreeltaan en ole ennättänyt lukea. Mutta kommentoinpa nyt kuitenkin tässä vaiheessa :) Kirjoitit perustaneesi luokallesi blogin, mutta totesit, että ilmeisesti opiskelijoille pitäisi tehdä selväksi miten sitä opetuksessa käytetään. Tästä löytyy tutkimustuloksiakin, eli opiskelijat tosiaan tarvitsevat opastusta sen suhteen mitä pitää tehdä ja milloin jne. - harva blogi toimii ihan sellaisenaan. Mitä Pieta tuossa edellisessä kommentissaan kirjoitti kommentoinnista, niin varmasti on riski että kommentit jäävät pinnallisiksi helposti. Sitä itse asiaa, mitä blogin kautta opiskellaan, tulisi varmasti vahvemmin sitoa siihen kommentointiin ja ohjeistaa. Blogeistahan sanotaan, että kun opiskelija kirjoittaa omaan blogiin (esim. Moodlen keskustelualueen sijasta), hän saa todennäköisemmin henkilökohtaisemman suhteen asiaan jota kommentoi. Linkitys omaan blogiin ja asian mahdollinen syvällisempi pohdiskelu siellä saattaa aiheuttaa enemmän tekstiä :)

    Tsemppiä bloggaamiseen jatkossakin!

    VastaaPoista